8 Aralık 2015 Salı

Biz Ekmeğimizi Kendimiz Yaptık :)

     Herkese selaam. Uzun bir aradan sonra aslında hep buralarda olmama rağmen ve her gün şunu yazayım, bunu yazayım diye kendi kendime konuşmama rağmen ancak gelebildim :)
     Umarım herkesin hayatında yolunda giden bir şeyleri vardır. Bize gelecek olursak çok şükür aşılmayacak sıkıntılarımız yok. Maddi kaygılar, bazen küçük duygu fırtınaları yuvarlanıp gidiyoruz işte:)
     Yaklaşık 1 ay kadar önce evde ekmek yapalım mı diye kendi kendimize konuşurken bir baktık yapmışız. Ekmekler çoktan bitti ama tadı hala damağımızda. Sizinle paylaşmak istedim bu tarifi. İşin kötüsü elimde sadece bir tane fotoğraf kaldı. Telefonuma 1 ayda 3 kez format atıldı. Hemde hiç bir şeyi yedeklemeden. Hala da telefonum düzelmiş değil. Google Play Store dan bir alış veriş sitesinin uygulamasını indirdim. İndirmez olaydım. Program görünümlü virüsler, kendi kendi inen dosyalar aklınıza ne gelirse artık telefonumda yer aldılar. En son kameranın kendi kendine açıldığını da görünce tamam artık format zamanı geldi dedim. Haliyle her şey gitti. Neyse buna şükür:)
     Ölçüleri tam hatırlamıyorum. Yine de aklımda kaldığı kadarıyla sizinle paylaşmak istiyorum. Biz de zaten yaparken bir tarifi örnek alıp yapmadık. Bir çok tarifi okuyup kafamıza göre kendi tarifimizi oluşturduk.
     1 paket yaş maya
     2 kilo un
     Aldığı kadar (kulak memesi kıvamına gelene kadar) su
     1 bardak süt
     1 çorba kaşığı tuz,bir tatlı kaşığı şeker
     1 çay bardağı zeytinyağ
     1 yumurta sarısı

Yaş mayayı ılık suda çözdürdük, unu eleyerek bir kaba aldık, üzerine sütü,yağı,şeker ve tuzu ekleyip karıştırdık,sonra azar azar su ekleyerek ele yapışmayacak şekilde bir kıvam elde ettik. En son mayayı da ekleyip iyice yoğurduk. Yaklaşık bir saat kadar hamuru üzerini kapatıp bir sofra bezine sararak beklettik. Mayalandıktan sonra tekrar yoğurduk. Fırını fana getirip çalıştırdık. Hamura istediğimiz şekiller vererek fırın tepsilerine (yağlı kağıt serdik) koyduk. Fırın fanda çalışırken bir on dakika kadar da fırında mayalanmasını bekledik. Bu on dakika dolduktan sonra fırını 175 dereceye getirdik. Bu arada yazmayı unuttum ekmekleri fırına koymadan önce üzerilerine yumurta sarısını zeytinyağıyla çırpıp bir fırçayla sürdük. 175 derecede ne kadar pişirdiğimizi hatırlamıyorum. Ama kürdan testi yaptık. Kürdan temiz çıkınca ekmeklerimizi temiz bir bezin üzerine alıp biraz soğuyana kadar bekledik ve lezzet testine tabi tuttuk. Tadı nasıldı mı? Tek kelimeyle muhteşem. Hem eğlendik hem kendi ekmeğimizi yaptık. Size de tavsiye ederim (Bu arada fotoğrafı görünce hatırladım üzerine susam ve çörek otu eklemiştik isterseniz koymayabilirsiniz tercih size kalmış )
     Görüşmek üzere :))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder